strona główna > Artykuły i felietony > Kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba
Kanał RSS Kanał RSS | Ustaw jako startową | Dodaj do ulubionych
Dzisiaj jest Sobota, 16 Grudnia 2017 roku, Imieniny: Albiny, Sebastiana, Zdzisławy
Polecamy: Przygotowanie auta na zimę. O czym nie można zapomnieć | Mistrzostwa Straży Granicznej w Piłce Siatkowej | Życzenia świąteczne i noworoczne 2017/2018 | Tadeusz Dawidejt - poeta i prozaik | Powstanie kolejna ulica we współpracy z mieszkańcami | Próbował okraść kościół – został zatrzymany | Augustowska Liga Piłki Siatkowej | Dyskryminacja ze względu na wiek? | „Rehabilitacja społeczno – zawodowa osób z niepełnosprawnością” | SPARTA AUGUSTÓW – PO PROSTU STYL ŻYCIA | Spotkanie paraolimpijczyka z burmistrzem i radnymi | ”Dziewczyny obławy augustowskiej” - KONKURS | Zderzenie dwóch pojazdów przy Albatrosie | Dzielnicowy spotkał się z handlującymi | Jeżowe pogwarki |
zareklamuj sie u nas

Zostań fotoreporterem Augustow24.pl
Byłeś świadkiem zdarzenia? Masz zdjęcia, nakręciłeś film bądź napisałeś ciekawy artykuł i chcesz go opublikować? Bądź pierwszy i napisz do nas!

Kontakt z redakcją:
E-mail: redakcja@augustow24.pl
Tel. 0 604 833 731
Tel./Fax: (0 86) 272 66 97
Najnowsze opinie:

~Bynio: Tutaj rzadko zaglądają i przegapiłem. :) Dzięki :)

~pan yabu: Spisz Byniu? Pogoń trola!

~jasisz: Poprzez "wolny wniosek" rozumiem, że nie było to przedstawione ani w programie obrad Komisji, ani w programie Rady Miejskiej, więc nie pozwalało ...

~jasisz: Skomentuję słowa pana Krzywińskiego:- Poprzedni wniosek (ograniczenie do 21 lat) był konsultowany jedynie w ramach Komisji, na wolny wniosek ...

~Viola1: Nie inaczej. Tory dla rowerów i rolek dla młodych, bazy kajakowe dla młodych, +500 dla młodych, starych z pracy wywalać bo potrzebna dla ...

Dyżury aptek
Dzisiaj dyżur pełni:

Apteka -
-
tel. -

Artykuły i felietony
2017-10-12 13:14:01 Kulinarne inspiracje na Światowy Dzień Chleba

Pieczywo, w tym głównie chleb, od pokoleń pozostaje jednym z podstawowych składników menu większości z nas – przeciętny Polak zjada średnio ponad 40 kg pieczywa rocznie. I choć znamy je głównie w postaci klasycznych kanapek, tymczasem rodzajów pieczywa i sposobów jego wykorzystania jest mnóstwo. Z okazji obchodzonego lada dzień, bo 16 października, Światowego Dnia Chleba, doceńmy ten wyjątkowy produkt i celebrujmy jego święto, przygotowując nietuzinkowe przekąski z chlebem w roli głównej.

Nie powinien dziwić fakt, że chleb od wieków stanowi podstawowy pokarm ludzkości – sztukę jego wypieku opanowali już starożytni Egipcjanie, którzy mieli swoje receptury wypieku ponad 50 rodzajów chleba, potrafili spulchnić ciasto metodą fermentacji i wzbogacić smak wypieku sezamem czy aromatem kamfory. Do dziś forma i smak chleba różnią się w zależności od tradycji i kulinarnych upodobań poszczególnych regionów świata.

Klimat i włoski pantofel
W przypadku wielu potraw typowych dla danego kraju, ich popularność uzależniona jest od warunków klimatycznych. Podobnie jest z pieczywem - w zimnych regionach, gdzie ważne było szybkie dostarczenie energii, wypiekano ciemne chleby na bazie zakwasu i mąki pełnoziarnistej. W gorących regionach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu dominowały jasne i lekkostrawne chleby placki jak gruziński lavash czy hinduskie chapati. Z kolei pieczywo z krajów basenu Morza Śródziemnego to wypieki pszenne o chrupiącej skórce. Tak właśnie jest ze słynną ciabattą – włoskim, pszennym chlebem. W języku włoskim ciabatta oznacza pantofel – właśnie taki wygląd po wylaniu na blachę przybiera ciasto na ciabattę.

Przysmak napoleońskich żołnierzy i tygrys z Holandii

Celebrowanie Światowego Dnia Chleba w stylu francuskim? Żaden problem! Wystarczy zaopatrzyć się w mięciutkie croissanty, słodkie, drożdżowe brioszki czy wymyślone za czasów Napoleona bagietki, które ze względu na swój charakterystyczny kształt z łatwością mieściły się w torbach żołnierzy. Do tego pyszna kawa, ulubiona marmolada i chwila przyjemności na dobry początek dnia gwarantowana. Ciekawy rodzaj pieczywa spotkamy także w Holandii, gdzie najczęściej je się chleb tygrysi o delikatnym, sezamowym posmaku. Swoją nazwę zawdzięcza grubej i spękanej skórce, którą przed pieczeniem smaruje się pastą ryżową. Ten charakterystyczny rodzaj pieczywa prawdopodobnie przywędrował do Holandii z Azji w czasach, gdy floty holenderskie prowadziły intensywną wymianę handlową z państwami tego regionu.

Nieśpieszne poranki z pieczywem na ciepło
Chleb to jeden z tych składników naszych posiłków, po który często sięgamy bezrefleksyjnie, kiedy chcemy przygotować szybkie kanapki na śniadanie czy kolację lub przekąskę w pracy. Tymczasem z jego pomocą możemy wyczarować naprawdę ciekawe i nietuzinkowe dania, z którymi rodzinne śniadanie czy nawet spotkanie z przyjaciółmi może być smaczną chwilą relaksu w pędzie codzienności. Świetnym pomysłem na śniadanie na ciepło będzie lubiany przez Brytyjczyków pudding chlebowy z dodatkiem jesiennych gruszek i namoczonej żurawiny. – Dobrą bazą do jego przygotowania będzie nowy na rynku chleb pszenny tostowy XXL – mówi ekspert firmy Dan Cake Wiktor Kowalski – Dzięki większym niż w standardowym chlebie tostowym kromkom o wiele szybciej przygotujemy kostki chleba, które później wystarczy jedynie zalać masą z mleka, żółtek, syropu klonowego i cukru wanilinowego, aby przygotować ciepły posiłek na początek dnia dla całej rodziny. Dobrą alternatywą dla tradycyjnych kanapek mogą być chlebowe paluchy, które także przygotujemy z chleba tostowego. Wystarczy, że kromki chleba skroimy w słupki, skropimy oliwą z oliwek, oprószymy ulubioną przyprawą i zapieczemy w piekarniku przez 10 minut. Potem możemy już tylko zjeść je ze smakiem jako dodatek do jajka na miękko. W myśl zasady ‘mała rzecz, a cieszy’ przygotujemy też śniadanie dla ukochanej osoby, wykrywając z chleba tostowego urocze serduszka. Podane z ulubioną marmoladą, będą gwarancją uśmiechu bliskiej osoby i miłego rozpoczęcia dnia.

Na spontaniczne imprezy
Miękki, chrupiący chleb to także niezastąpiony składnik przekąsek w sam raz na spontaniczne imprezy w gronie najbliższych przyjaciół. Tu ponownie możemy wykorzystać chlebowe paluchy, łącząc je z pikantną pastą na bazie pieczonej papryki czy dyniowym hummusem. – Duże wrażenie na naszych gościach zrobi też chleb faszerowany – radzi ekspert Dan Cake. – Wystarczy, że ulubiony chleb natniemy na głębokość ok. 3 centymetrów, tworząc kratkę, a nacięcia wypełnimy masłem z dodatkiem czosnku, startym serem i całość zapieczemy w piekarniku. Takie danie wystarczy postawić na środku stołu, by każdy z gości mógł oderwać dla siebie wybrany kawałek chleba – udana impreza gwarantowana.

- Magdalena Kosińska -

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu i w żaden sposób nie odzwierciedlają poglądów prezentowanych przez właścicieli i administratorów serwisu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Nie zostały wpisane jeszcze żadne komentarze...

Serwis komputerowy
Polecamy: Mapa miasta | UM Augustów | Starostwo Powiatowe w Augustowie | Augustów Przez Celownik ... | Radio Białystok | Radio 5 | APK Augustów | UKS Centrum Augustów | Oferty pracy | KP PSP Augustów | OSP Augustów | CSiR Augustów | SPARTA Augustów | Bajkowski.net | Podlasiak.Info | Kino ISKRA | Policja Augustów | Dyżury Aptek | Doctor Rock | Praca | "ASON" |
Redakcja | Reklama | Współpraca | Prywatność | Regulamin Ogłoszeń | Regulamin Katalogu Firm | Regulamin Forum | Serwis Komputerowy

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
"INFOTECH" mgr Ruchlewicz; 19 200 Grajewo, ul. Konstytucji 3 Maja 2/1 | Infotech